Το Μνημόνιο Πισσαρίδη εισηγείται να μην πληρώνουν οι εργοδότες τα επιδόματα των εργαζομένων γυναικών!

Τ

Το Μνημόνιο Πισσαρίδη προτείνει το μισθολογικό κόστος όλων των αδειών μητρότητας των εργαζομένων γυναικών (άδεια τοκετού και λοχείας, ειδική 6μηνη άδεια μετά τον τοκετό, άδεια φροντίδας τέκνων κ.ά.) να μεταφερθεί στο κράτος.

Η πρόταση-όνειδος για τη δημοκρατία μας και άκρως προσβλητική, όχι μόνο για τις εργαζόμενες, αλλά για όλες τις γυναίκες, έχει ως εξής (σελ. 152):

«Απαιτείται επίσης αναθεώρηση των νόμων για της άδειες μητρότητας (άδεια τοκετού και λοχείας, ειδική εξάμηνη άδεια μετά την άδεια τοκετού, άδεια φροντίδας παιδιού). Η μεταρρύθμιση πρέπει να έχει τους παρακάτω στόχους:

1. Μεταφορά του μισθολογικού κόστους των αδειών από τις επιχειρήσεις στο κράτος για να μειωθούν τα αντικίνητρα στην πρόσληψη των γυναικών. Αυτό συνιστά κομβικό σημείο καθώς το ισχύον σύστημα ουσιαστικά τιμωρεί (επιβάλλει κόστος) στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Η απομάκρυνση του αντικινήτρου αυτού πρέπει να συνιστά προτεραιότητα.».

Στην ουσία, με αυτή την πρόταση η Έκθεση Πισσαρίδη προετοιμάζει το κλίμα για την κατάργηση των παραπάνω ζωτικών για τις εργαζόμενες γυναίκες και τις οικογένειές τους επιδομάτων.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει την απαράδεκτη αυτή και απαξιωτική για τις γυναίκες (εργαζόμενες και μη) αναχρονιστική πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Ιστορικό Αναρτήσεων