«Ο Άνθρωπος-ΑΦΜ»

«

Από τον «Άνθρωπο-Πολίτη» στον «Άνθρωπο-Αριθμό»!

Από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές (εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής») έμαθαν όλοι οι Έλληνες ότι θα ορίζεται Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για κάθε βρέφος από την πρώτη στιγμή τής ζωής του. Μετά την πρώτη κατάπληξη που προξενεί ευλόγως μια τέτοια εξωφρενική είδηση, η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις λέγοντας ότι «το θέμα μελετάται».

Είναι πάντως αναμφισβήτητο γεγονός ότι στενεύει όλο και περισσότερο ο κύκλος ελευθερίας του ανθρώπου και –  προϊόντος του τεχνολογικού χρόνου-  όλα θα καταγράφονται, θα παρακολουθούνται και θα ποδηγετούνται από τα συστήματα παρακολούθησης που θα καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια των κινήσεων, των επιλογών, των αποφάσεων, ακόμη και των προσωπικών ιδιορρυθμιών καθενός.

Ο άνθρωπος-αριθμός μετουσιώνεται σιγά-σιγά σε ένα εξαρτώμενο από την τεχνολογία ον, κάτι μεταξύ μηχανής και εμβίου όντος αφού ο έλεγχος όλων των ροπών του, των κλίσεων, των ιδιοτήτων, των δυνατοτήτων, των ψυχολογικών και βιολογικών ιδιορρυθμιών, είναι δεδομένος.

Και αφού ο άνθρωπος των λίγων ημερών, μηνών ή χρόνων δεν έχει προσωπικές φορολογικές υποχρεώσεις, ο ΑΦΜ ως γενικός αριθμός και κλειδάριθμος στη ζωή του δεν μπορεί παρά να χρησιμεύει στις διάφορες ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης, περίθαλψης κ.λπ. που θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια και τα ασφάλιστρα ανάλογα με την προβολή στο μέλλον τής ζωής, της υγείας και των τυχόν ροπών προς ασθένειες του συγκεκριμένου ανθρώπινου όντος.

Το διαρκώς αποδυναμούμενο κράτος πρόνοιας της απισχνούμενης –αν όχι αδύνατης πλέον- δημοκρατίας γίνεται υπηρέτης τής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τώρα μάλιστα που σε πολλούς επιστημονικούς κύκλους αναπτύσσεται ραγδαία η θεωρία ότι η δημοκρατία είναι εμπόδιο στην οικονομία, στις γρήγορες αποφάσεις και στην ανάπτυξη, δεν απέχει πολύ ο χρόνος που η έννοια του «ενεργού πολίτη» και του «κυρίαρχου λαού» θα θεωρηθούν περιττές.

Ήδη σε αρκετά παγκόσμια συνέδρια, πολλοί επιστήμονες αρχίζουν να αποχρωματίζουν από τα μελανά χρώματα τής ιστορίας πολλές δικτατορίες και ναζιστικά και φασιστικά καθεστώτα, εξυμνώντας τις αστραπιαίες αποφάσεις των δικτατόρων αναφορικά με την οικονομία και τις γρήγορες αντιδράσεις τους στις κρίσεις των οικονομικών κύκλων.

Και η σύγχρονη τεχνολογία, που με περισσή αφέλεια προπαγανδίζεται ως το νέο ποιοτικό άλμα που θα λύσει τα προβλήματα της οικουμένης και του ανθρώπου, γίνεται όλο και περισσότερο μια ανεξέλεγκτη εξουσία υπεράνω Διεθνών Συμβάσεων, υπεράνω του Συντάγματος, υπεράνω της Δημοκρατίας του Δρώντος Λαού.

Αφού η ανθρώπινη γνώση γενεών και γενεών, από την εποχή των αρχαίων πολιτισμών (και κυρίως των αρχαίων Ελλήνων) μέχρι σήμερα, από παγκόσμια κληρονομιά έγινε με την τεχνολογία αγοραίο προϊόν αποκλειστικής διάθεσης και εκμετάλλευσης, είναι επόμενο ότι και τα κράτη, ολοένα και περισσότερο, θα υστερούν ως οντότητες εξουσίας έναντι αυτών.

Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που με περισσή αφέλεια ισχυρίζονται ακόμη ότι ο ανεξέλεγκτος τεχνολογικός παράδεισος απελευθερώνει τον άνθρωπο! Ελπίζουμε ότι ο αποτροπιασμός που προξένησε η είδηση του ΑΦΜ των βρεφών θα αναγκάσει πολλούς να αναθεωρήσουν στάση και να αναπτύξουν μεθόδους ελέγχου τής τεχνολογίας και των εταιριών αντί της ανεξέλεγκτης υποταγής σ’αυτές.

Ιστορικό Αναρτήσεων