Η μείωση των εισφορών κατά πέντε (5) μονάδες είναι υποχρέωση του Μνημονίου!

Η

Η δραστική μείωση μισθών και εισφορών θα συνέβαλε στη σύγκλιση με τη Ρουμανία-Βουλγαρία (“ρήτρα Βουλγαρίας”)!

3 δις ευρώ οι απώλειες για τον ΕΦΚΑ!!

Ιδού η ρύθμιση! (ν. 4046/2012, σελ. 713)

Ι.Ακούσαμε πρόσφατα από τον αρμόδιο υπουργό και υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.κ. Ιωάννη Βρούτση και Νότη Μυταράκη ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση των εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων κατά πέντε (5) ολόκληρες μονάδες για την περίοδο 2020-2024.

Διαβάσαμε μάλιστα και σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες (βλ. πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Καθημερινή” στις 18-8-2019) και πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη σταδιακή μείωση κατά πέντε (5) ολόκληρες μονάδες έως το 2024 των εισφορών για εργαζόμενους, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ.λπ., με στόχο την …ανάπτυξη της οικονομίας.

ΙΙ.Κυβέρνηση και μερίδα των φίλα προσκείμενων σ’αυτήν ΜΜΕ παραβλέπουν όμως ότι η μείωση κατά πέντε (5) μονάδες των εισφορών στον ιδιωτικό τομέα ήταν δέσμευση των μνημονιακών κυβερνήσεων και ειδικότερα της κυβέρνησης Παπαδήμου (με τότε υπουργό Οικονομικών τον κ.Σαχινίδη και υπουργό Εργασίας τον κ.Κουτρουμάνη) απέναντι στους δανειστές, αφού στο β’ Μνημόνιο (ν. 4046/2012, σελ. 713) ρητά αναφερόταν ότι:

Προσαρμογή του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Για να βοηθήσουμε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να ενθαρρύνουμε την απασχόληση, θα ευθυγραμμίσουμε το φορολογικό βάρος στην εργασία στην Ελλάδα με αυτό των συγκρίσιμων Ευρωπαϊκών χωρών: Θα θεσπίσουμε νομοθεσία για την μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η μείωση αυτή δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση. Οι εισφορές θα μειωθούν μόνο όταν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι μειώσεις στα έσοδα.”.

ΙΙΙ.Η ΕΝΥΠΕΚΚ έχει χρέος να ενημερώνει τα μέλη της, τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα και όλους τους Έλληνες ότι, όπως φαίνεται και από τη διατύπωση της “ρήτρας Βουλγαρίας” που θέσπισε και προώθησε το β’ Μνημόνιο (ν. 4046/2012), η μείωση του κατώτατου μισθού (και των μισθών γενικότερα), καθώς και η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ήταν μέρος του σχεδίου απόκλισης από τους μισθούς και τις συντάξεις των χωρών του στενού πυρήνα της ΕΕ και υποχρεωτικής σύγκλισης των μισθών και συντάξεων της χώρας μας με εκείνους των “συγκρισίμων” χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως σχετικά αναφέρεται στη σελίδα 713 του β’ Μνημονίου (ν. 4046/2012), που παραθέτουμε αυτούσιο αμέσως παρακάτω.

IV.Η ΕΝΥΠΕΚΚ οφείλει να ενημερώσει την κυβέρνηση που, όπως δηλώνουν αρμόδιοι υπουργοί της, έχει έτοιμο το σχέδιο της μείωσης των εισφορών κατά πέντε (5) μονάδες, να ΜΗΝ το επιχειρήσει! Η απώλεια των εσόδων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι τεράστια. Βάσει αντικειμενικών εκτιμήσεων της Επιστημονικής Ομάδας της ΕΝΥΠΕΚΚ, θα ανέλθει για την περίοδο 2020-2024 στα 3 δις ευρώ περίπου!

Ακόμη και οι δανειστές στο σχετικό απόσπασμα του β’ Μνημονίου που αναφερόταν στη “ρήτρα βουλγαροποίησης” των μισθών και εισφορών προέβλεπε την κάλυψη από τις μειώσεις στα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αν η κυβέρνηση προβεί στην εν λόγω δραστική μείωση των εισφορών, και μάλιστα χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα ποσά για να αναπληρώσει τις απώλειες στον ΕΦΚΑ, θα έχει καταφέρει ένα ακόμη έγκλημα εις βάρος των συνταξιούχων!

Μαζί με τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και την κατάργηση των Δώρων-Επιδομάτων του 2012 (ευθύνη κυρίως της σημερινής κυβέρνησης με υπουργό Οικονομικών τον κ.Στουρνάρα και υπουργό Εργασίας τον κ.Βρούτση), οι περήφανοι συνταξιούχοι μας θα στερηθούν αξιοβίωτης ζωής, όπως και όλες οι ελληνικές οικογένειες αφού, λόγω της ελληνικής οικογενειακής συμπληρωματικότητας, οι συνταξιούχοι προσπαθούν να βοηθούν οικονομικά και τα άνεργα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους!

Η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και οι ειδικοί επιστήμονες οφείλουν να ενημερώνουν αντικειμενικά και έγκυρα τον ελληνικό λαό. Οφείλουν να αναδείξουν ότι, με την προωθούμενη μείωση των εισφορών, η σημερινή κυβέρνηση εμμένει στην πιστή εφαρμογή των σκληρότερων από τις μνημονιακές ρυθμίσεις, που οδήγησαν στα Τάρταρα τους μισθούς και τις συντάξεις!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να ΜΗΜ τολμήσει και να ΜΗΝ υλοποιήσει τον συγκεκριμένο αντικοινωνικό και αντιασφαλιστικό της σχεδιασμό.

Ιδού η μνημονιακή διάταξη

για τη μείωση μισθών και εισφορών

(σελ. 713 νόμου 4046/2012)

Προσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι καθώς προσαρμόζεται η οικονομία και οι συμβάσεις συλλογικής διαπραγμάτευσης ανταποκρίνονται στις αλλαγές, οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι δεν θα βρεθούν δεσμευμένοι σε ένα κατώτατο όριο (και ένα όριο το οποίο είναι πολύ υψηλό σε διεθνή σύγκριση):

-Θα νομοθετήσουμε: (i)μια άμεση επανευθυγράμμιση του επιπέδου του κατώτατου μισθού που καθορίζεται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση κατά 22 τοις εκατό σε όλα τα επίπεδα βάσει της προϋπηρεσίας, της οικογενειακής κατάστασης και των ημερήσιων/μηνιαίων μισθών, (ii)το πάγωμα του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος, και (iii)μια επιπλέον μείωση 10 τοις εκατό του κατώτατου μισθού για τους νέους, η οποία θα ισχύει γενικά και χωρίς περιοριστικούς όρους (για τα άτομα κάτω των 25) (προαπαιτούμενη δράση). Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη). Αναμένουμε ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση στης υψηλής ανεργίας των νέων, την απασχόληση ατόμων στα περιθώρια της αγοράς εργασίας και θα ενθαρρύνει την αλλαγή από τον ανεπίσημο στον επίσημο τομέα εργασίας. (…)

Προσαρμογή του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Για να βοηθήσουμε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να ενθαρρύνουμε την απασχόληση, θα ευθυγραμμίσουμε το φορολογικό βάρος στην εργασία στην Ελλάδα με αυτό των συγκρίσιμων Ευρωπαϊκών χωρών:

-Θα θεσπίσουμε νομοθεσία για την μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η μείωση αυτή δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση. Οι εισφορές θα μειωθούν μόνο όταν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι μειώσεις στα έσοδα.”.

Ιστορικό Αναρτήσεων