Η ΝΔ δεν δεσμεύεται για τα αναδρομικά !!

Η

Προβληματισμός και ανησυχία στους συνταξιούχους

από τη σημερινή συνέντευξη του Τομεάρχη Εργατικής Πολιτικής

της ΝΔ  Ιωάννη Βρούτση στον «Ελεύθερο Τύπο» (24/2/2019)

Μεγάλη ανησυχία και ερωτηματικά προκάλεσε η σημερινή συνέντευξη (24/2/2019) του Τομεάρχη Εργατικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Βρούτση και ιδιαίτερα η αναφορά του στις δικαστικές διεκδικήσεις των αναδρομικών από τους συνταξιούχους.

Στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση την επιστροφή των αναδρομικών σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις και πώς θα το χειριστεί η ΝΔ αν κερδίσει τις εκλογές, δυστυχώς ο πρώην υπουργός εργασίας, που επί της  υπουργείας του έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις και καταργήθηκαν τα Δώρα των συνταξιούχων, δήλωσε:

«Η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων πρέπει να μας ανησυχούν. Θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο, αλλά και οικονομικά επικίνδυνο να υποστηρίξουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να επιστραφούν ανεξέλεγκτα. Για παράδειγμα τόσο στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ  2019 όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό 2019 δεν  προβλέπεται ούτε 1 ευρώ για επιστροφή αναδρομικών. Ταυτόχρονα, η εθνική συμφωνία της χώρας με τους εταίρους προβλέπει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν πρέπει να ξεπερνά το 16% του ΑΕΠ  μέχρι το 2060.

Ωστόσο, είναι αυτονόητο, ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές και να εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Όμως η ανεύθυνη και δημαγωγική διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος μπορεί να κλονίσει επικίνδυνα την ασφαλιστική ισορροπία του συστήματος, βάζοντας σε νέες επώδυνες περιπέτειες τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.».

Συμπεραίνουμε, επομένως, ότι η ΝΔ, που είναι υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων, των μισθών και την κατάργηση των Δώρων με τις νομοθετικές παρεμβάσεις κυρίως του 2012 (ν. 4093/2012 κ.ά.), όχι μόνο δεν δεσμεύεται για την επιστροφή των αναδρομικών και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν δικαιώσει τους συνταξιούχους, αλλά επισείει τον κίνδυνο του δημοσιονομικού κινδύνου, αφού –μεταξύ άλλων- υποστηρίζει ότι «Η ανεύθυνη διαχείριση των αναδρομικών μπορεί να βάλει σε νέες περιπέτειες τη χώρα»! (ο τίτλος στο άρθρο τής σημερινής εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»).

Έτσι, μετά το ΔΝΤ που έκανε πρόσφατα λόγο στην έκθεσή του για «δημοσιονομικό σοκ» από τις δικαστικές αποφάσεις (βλ. την από 27-1-2019 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ), μετά το απαράδεκτο έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας (25-1-2019) ενόψει εκδίκασης των αναιρέσεων (1-2-2019) για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (βλ. την από 2-2-2019 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ), έρχεται τώρα και ο υπεύθυνος για την εργατική και κοινωνική πολιτική τής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και χωρίς καμία απολύτως δέσμευση επισημαίνει τον …κίνδυνο του δημοσιονομικού κόστους!

Με άλλα λόγια, ΚΑΙ ΔΝΤ ΚΑΙ κυβέρνηση ΚΑΙ αντιπολίτευση  νοιάζονται περισσότερο για την πιθανολογούμενη περίπτωση να αυξηθούν οι συνταξιοδοτικές «δαπάνες», όπως αναφέρονται στο γ’ Μνημόνιο (ν. 4336/2015), αφού τις έχουν ψηφίσει δυστυχώς και τα πέντε κόμματα του μνημονιακού τόξου και όχι για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ουσιώδες ζήτημα της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης!!

Η συνέντευξη αυτή, που απογοητεύει όλους τους Έλληνες και κυρίως τους συνταξιούχους, έρχεται και σε μια συγκυρία που γενικεύονται οι παρεμβάσεις από ξένους και εγχώριους θεσμούς κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης και κατά των δικαστικών διεκδικήσεων των εργαζομένων και συνταξιούχων, ενόψει του ότι επίκειται η δημοσίευση αποφάσεων τόσο για επιμέρους κεφάλαια του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) όσο και για το ζήτημα της συμμόρφωσης της κυβέρνησης με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχουν δικαιώσει συνταξιούχους και εν ενεργεία εργαζομένους και συζητήθηκαν ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ στις 23-1-2019 (για συνταξιούχους) και στις 20-2-2019 (για στρατιωτικούς-ενστόλους).

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν ότι θα επιστρέψουν τα παρανόμως παρακρατηθέντα αναδρομικά στους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία εργαζομένους κάνοντας έκκληση να μείνουν μακριά από τις παρεμβάσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη!

Γιατί πέρα από τους δημοσιονομικούς στόχους υπάρχει και το Σύνταγμα, υπάρχει η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, υπάρχει και ο Λαός: οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ελευθεροεπαγγελματίες και επιστήμονες που πλήρωσαν υπέρμετρα δυσανάλογα την οικονομική κρίση χωρίς να φταίνε και στην οποία μας οδήγησε η ανυποληψία και η έλλειψη κύρους του πρώην και νυν πολιτικού προσωπικού.

Ιστορικό Αναρτήσεων