Θετική η εισήγηση στο ΣτΕ για τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων!

Θ

Υπέρ της χορήγησης των Δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους

η «εισήγηση» σήμερα στο ΣτΕ !

Εκδικάστηκαν σήμερα οι δέκα (10) αναιρέσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά των δικαστικών υπαλλήλων που είχαν δικαιωθεί με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (με αριθ. 2226-2235/2018, ΣΤ” Τμήμα).

Οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου υπεραμύνθηκαν των μνημονιακών περικοπών(!) και τάχθηκαν υπέρ της …συνταγματικότητας(!) των νόμων Σαμαρά-Βενιζέλου που τις επέβαλε.

Κατά τη συζήτηση των υποθέσεων αυτών, η Εισηγήτρια ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υποστήριξε την άποψη του ΣΤ” Τμήματος, στη σύνθεση του οποίου μετείχε (είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας των άνω νόμων) και ανέπτυξε ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤ” Τμήματος του ΣτΕ (που κατά παραπομπή συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια), οι νόμοι που κατήργησαν τα Δώρα  των δημοσίων υπαλλήλων είναι αντισυνταγματικοί και γι’αυτό πρέπει να τους καταβάλλονται εφεξής κανονικά (“ex nunc”).

Ως προς την αναδρομικότητα των διεκδικούμενων ποσών, όπως και στο ΣΤ” Τμήμα, η «εισήγηση» δεν πήρε θέση. Φαίνεται ότι το ζήτημα της αναδρομικότητας, τελικά, θα είναι το κεντρικό θέμα που θα απασχολήσει τους δικαστές της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ υπενθυμίζει ότι για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, με τις υπ’αριθ. 2227-2290/2015 αποφάσεις της, η τότε Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι τα δικαιούνταν μόνον «όσοι είχαν ασκήσει ένδικα μέσα ή βοηθήματα μέχρι τον χρόνο δημοσίευσης» των ανωτέρω αποφάσεων, δηλαδή μέχρι 10/6/2015.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες εβδομάδες.

Ιστορικό Αναρτήσεων