Σεβασμό στο βρετανικό δημοψήφισμα!

Σ

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

27/6/2016

Σεβασμό στο βρετανικό δημοψήφισμα!

 

Το συγκεκριμένο σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που εφαρμόζεται από την κυρίαρχη Γερμανία και τη σφαίρα επιρροής της, δεν είναι αρεστό από τους ευρωπαϊκούς λαούς, συμβάλλει στην όξυνση των ανισοτήτων και λειτουργεί υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Έτσι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ξεθωριάζει προϊόντος του νεοφιλελεύθερου χρόνου, πολύ περισσότερο που το έλλειμμα δημοκρατίας στα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων είναι εξόφθαλμο.

Πολλές φορές άλλωστε η Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή έχει εκφραστεί εναντίον των δημοψηφισμάτων που «ενέχουν μεγάλους κινδύνους για την ενωμένη Ευρώπη αφού οι πολίτες εύκολα παρασύρονται…», όπως αποφαίνεται. Έτσι ευνοούνται οι αδιαφανείς συναλλαγές με τα επιχειρηματικά λόμπι που αποφασίζουν εν κρυπτώ και ερήμην των πολιτών, όπως σήμερα συμβαίνει με την κυοφορούμενη καταστροφική για τη Δημοκρατία, το Κοινωνικό Κράτος και τον οικολογικό τρόπο ζωής συμφωνία ΤΤΙΡ.

Υπ’αυτές τις συνθήκες, η κρίση των Βρετανών πολιτών, ενός λαού που γέννησε τη σύγχρονη αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και επεσήμανε σε όλους τους ευρωπαίους τον ολισθηρό δρόμο τής ταξικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει πάρει η ΕΕ.

Από τις πολλές αιτίες αντίδρασης των Άγγλων πολιτών, ιδιαίτερη σημασία έχει η έκφραση της βούλησης της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων που κάθε άλλο παρά έχουν ωφεληθεί από τη συμμετοχή τους στην Ευρώπη αφού βλέπουν ότι οι πολιτικές της κλονίζουν και τα καλύτερα επιτεύγματα του κράτους, όπως π.χ. το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Ασφαλιστικό Σύστημα κ.λπ.

Έτσι αντί για τις ύβρεις προς τον βρετανικό λαό και τις προφητείες για επικείμενη καταστροφή των οικονομικών και κοινωνικών τους κατακτήσεων…, χρήσιμο θα ήταν να αλλάξει ριζικά η ευρωπαϊκή πολιτική, να κατοχυρώσει τη λειτουργία της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, να αφήσει τον τεχνοκρατικό εκλεκτικισμό και να πάρει τον δρόμο της ενημέρωσης και συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων.

Διαφορετικά, το ένα μετά το άλλο τα κράτη (και οι λαοί) που την συναποτελούν, θα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ιδέα τής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αναζητώντας άλλα σχέδια γόνιμης και ισότιμης περιφερειακής συνύπαρξης και ευημερίας.

Σεβασμός και τιμή λοιπόν στους Βρετανούς που εκφράστηκαν μετά από μακρά και αναλυτική δημόσια συζήτηση, αλλά και στην κυβέρνησή τους που τήρησε την κύρια προεκλογική της υπόσχεση και δεν προσπαθεί να μετατρέψει το ηχηρό «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ»!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Ιστορικό Αναρτήσεων