Γαλλία: Η Σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει «εργασιακό Μεσαίωνα»!

Γ

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

1/6/2016

Γαλλία: Η Σοσιαλδημοκρατία

επιβάλλει «εργασιακό Μεσαίωνα»!

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει ενστερνιστεί πλήρως τη λεγόμενη «σοσιαλφιλελεύθερη» ιδεολογία.

Το πρώτο συνθετικό της απλώς διατηρείται για ιστορικούς λόγους!

Με την αυτόνομη ή συμπληρωματική κυβερνητική της δράση, σε μονοκομματικές ή συχνότερα σε πολυκομματικές κυβερνήσεις, έχει διεκπεραιώσει πολλές από τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου που δεν αποπειράθηκαν να υλοποιήσουν ούτε αυτές οι ακραιφνώς δεξιές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.

Το κεντρικό σύνθημα της Σοσιαλδημοκρατίας είναι «Αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ας αλλάξουμε εμείς!». Αυτό αποτελεί το ύστερο στάδιο μετάλλαξης της ιστορικής Σοσιαλδημοκρατίας προκειμένου να παραμείνει με μια παραπλανητική ιστορικότητα σε εξουσιαστική τροχιά.

Η εξελισσόμενη παλλαϊκή εξέγερση των Γάλλων εργαζομένων καθώς και των Βέλγων, επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση.

Η κυβέρνηση Ολάντ, που αυτοχαρακτηρίζεται «αριστερή» με μια πολύ «ευρύχωρη» -αν όχι αυθαίρετη- ιστορική ερμηνεία, προωθεί για πρώτη φορά, συστηματικά και συντεταγμένα, τις τόσο ακραία νεοφιλελεύθερες επιλογές στα Εργασιακά που δεν αφήνουν άθικτη καμία πτυχή των εργασιακών κατακτήσεων. Κατ’ουσίαν κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε από τις κατακτήσεις του Κινήματος του Μάη του ’68.

Οι αλλαγές που προωθεί δεν είναι παραμετρικές, αλλά ουσιαστικές-συστημικές και επιδιώκουν την εξασφάλιση φθηνής νεανικής εργατικής δύναμης, απορφανισμένης από κάθε άλλη κοινωνική παροχή και νομιμοποίηση. Βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη το φαινόμενο της πλήρους μετάλλαξης και συντηρητικοποίησης της Σοσιαλδημοκρατίας, της μετάβασης στο εχθρικό ταξικό στρατόπεδο. Πρόκειται περί μιας ιδεολογικής νίκης του νεοφιλελευθερισμού με πολύπλευρα οφέλη υπέρ του κεφαλαίου (οικονομικά, πολιτικά, ιδεολογικά) αφού πλέον ακυρώνεται στην πράξη κάθε εναλλακτική πολιτική μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα με την επιβολή των Μνημονίων. Ένα κόμμα, που γιγαντώθηκε στον αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, εφαρμόζει τώρα κατά γράμμα αυτά που υπαγορεύονται από το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Είναι οι δύο εκδοχές της ίδιας μεταλλαγμένης Αριστεράς είτε προέρχεται από τη μακρά παράδοση της Σοσιαλδημοκρατίας είτε από τα απομεινάρια του ευρωκομμουνισμού.

Οι δύο αυτές εκδοχές της «Αριστεράς», ως «πολιορκητικοί κριοί» του νεοφιλελευθερισμού για το γκρέμισμα των κατακτήσεων της Εργασίας, θα καταδείξουν στο προσεχές μέλλον το μέγεθος της ιστορικής ήττας!

Το «υπόδειγμα» αυτό της κατεδάφισης του Εργασιακού Πολιτισμού «από μέσα» θα έχει σημαντικές-τεκτονικές συνέπειες για τους λαούς, για τα εθνικά κινήματα, για την παγκόσμια Εργατική Τάξη!

Μπαίνουμε σε μια περίοδο Εργασιακού Μεσαίωνα και ιδεολογικής και πολιτικής αλλοτρίωσης! Κάθε προσπάθεια επαν-οργάνωσης του Κινήματος θα συνοδεύεται από μια (δικαιολογημένη) καχυποψία!

Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τον αγώνα των πολιτών και των εργαζομένων για να οικοδομήσουν ξανά μια νέα καλύτερη Πολιτεία της Εργασίας και του Πολιτισμού, χωρίς ταμπού, χωρίς προκαταλήψεις και παραπλανητικές ιδεολογικές πλατφόρμες!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Ιστορικό Αναρτήσεων