Στο καλό Κομαντάντε της Επανάστασης και της Ουτοπίας!

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

26/11/2016

 

Στο καλό Κομαντάντε της Επανάστασης και της Ουτοπίας!

 

Ο Φιντέλ Κάστρο πέρασε στην αιωνιότητα. Ο τελευταίος των μεγάλων ηγετών τού σοσιαλιστικού δρόμου επέζησε αναρίθμητων αποπειρών δολοφονίας του. Παρά τις δυσκολίες, τον εχθρικό περίγυρο και τους αποκλεισμούς, διέσωσε το υπόδειγμα ενός λαού να ζει με καρτερία, ισότητα και αυτάρκεια τη χαρά της καθημερινότητας… Και την προσμονή τής αλλαγής τού κόσμου, που η επικράτηση του γενικευμένου-καταιγιστικού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού την ματαιώνει, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Παρέμεινε όρθιος επί 90 χρόνια! Ίσως για να αποδείξει στον πρόωρα αδικοχαμένο σύντροφό του, Ερνέστο Γκεβάρα, το σύμβολο της αιώνιας επανάστασης και της αιώνιας νιότης, ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να επιβιώσει έστω και σαν μια νησίδα μέσα σε έναν φουρτουνιασμένο καπιταλιστικό ωκεανό, κάτι που ο Τσε θεωρούσε αδύνατο!

Προσωρινά δικαιώνεται!

Αλλά η πορεία των πραγμάτων, ακόμη και στη μετά Κάστρο Κούβα, επαληθεύει τον Τσε!

Σε κάθε περίπτωση, «για να γυρίσει ο ήλιος» χρειάζονται και οι  εθνοκεντρικές και οι οικουμενικές θεάσεις και προσπάθειες. Αλλά η «έφοδος στον ουρανό», όπως αποκλήθηκε η λατινοαμερικανικού τύπου επανάσταση, για να επιβιώσει ένα σχετικά μακρύ χρόνο, χρειάζεται ένα επίμονο Πολιτικό Υποκείμενο που δεν εγκαταλείπει τις πανανθρώπινες αξίες των σοσιαλιστικών ιδεών με την πρώτη δυσκολία που συναντά και δεν αυτομολεί -χάριν μιας εκχωρημένης εξουσίας- το στρατόπεδο του ταξικού αντιπάλου, όπως συνέβη στην Ευρώπη και την καθ’ημάς Ανατολή με τα υπολείμματα του ευρωκομμουνισμού και τα μεταλλαγμένα κόμματα του υπαρκτού σοσιαλισμού.

«Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία!» Και ο Κάστρο διέθετε και τα δύο σε απόλυτο βαθμό!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *