Πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας «Νέα Κρήτη» με συνέντευξη του Προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ

Διαβάστε τη συνέντευξη του Προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ, Καθηγητή Αλέξη Π. Μητρόπουλου, στον δημοσιογράφο Νίκο Κοσμαδάκη της  Εφημερίδας «Νέα Κρήτη» (www.neakriti.gr), που δημοσιεύθηκε στις 2/1/2019.

 

 

1)Από τις 21/8/2018 όπου τυπικά βγήκαμε από το Μνημόνιο και με δεδομένο πως δε θα γίνουν περικοπές σε συντάξεις τουλάχιστον όχι προεκλογικά, πρέπει να είμαστε ήρεμοι για το ασφαλιστικό σύστημα ότι δε θ” αλλάξει και δε θα είναι επιζήμιο για τις συντάξεις των πολιτών;

Η ακριβής ορολογία για το Μνημόνιο είναι «Μνημόνιο Συνεννόησης για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής». Στο Μνημόνιο, ως αναγκαίο παρακολούθημα της Δανειακής Σύμβασης, περιγράφονται επομένως μια σειρά μέτρων που ήδη έχουν προνομοθετηθεί με τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους που άλλοι είναι αόριστης διάρκειας, άλλοι φτάνουν μέχρι το 2060 και άλλοι μέχρι το 2114 (υπερΤαμείο).

Επομένως δεν έχει υπάρξει ούτε τυπική ούτε ουσιαστική έξοδος από τους μνημονιακούς νόμους, κάτι στο οποίο μπορούν να ελπίζουν. Απλώς τερματίστηκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης, κάθε δόση του οποίου ήταν συνυφασμένη με την αξιολόγηση από την τετραρχία των δανειστών, κάτι το οποίο θα εξακολουθήσει να υπάρχει αφού τα μέτρα μετάθεσης της πληρωμής των δόσεων των δανείων και της επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, σχετίζονται με τη λήψη των επιπρόσθετων μέτρων που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο 2017-2022 αλλά και την περαιτέρω διατήρηση των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων».

Οι ευρωπαίοι όμως για να αποκρύψουν την αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών μιλάνε για μεταμνημονιακή περίοδο και στην Ελλάδα οι μνημονιακές δυνάμεις που αποτελούν το 85% του Κοινοβουλίου ακολουθούν αυτήν την παραπλανητική ορολογία που διακινεί η μνημονιακή δημοσιολογία. Όλοι ποντάρουν στο ότι οι Έλληνες, μέσα στη μνημονιακή σύγχυση, αδυνατούν να ξεχωρίσουν τους όρους «Δανειακή Σύμβαση» και «Μνημόνιο».

Ως εκ τούτου, με το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, πολύ υψηλότερα από την εποχή εισόδου μας στο πρώτο Μνημόνιο, με την ανεργία υπερδιπλάσια αυτής του 2010, με τους σπουδαγμένους νέους μας σε συνεχή μετανάστευση, με τον άυλο και υλικό πλούτο της πατρίδας (ακόμη και τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς) υποθηκευμένο για την έγκαιρη πληρωμή των δόσεων των δανείων, με τα κύρια παραγωγικά μέσα στα χέρια δημοσίων επιχειρήσεων ανταγωνιστικών χωρών, με τις πολλαπλασιαζόμενες αποποιήσεις της πατρογονικής περιουσίας και τους αναμενόμενους πολλαπλάσιους πλειστηριασμούς κατοικιών και επαγγελματικών χώρων…, κανένας πατριώτης δεν μπορεί να αντικρύζει το μέλλον της πατρίδας με αισιοδοξία.

Εκτός αν θέσει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του την άμεση ανατροπή αυτών και άλλων τραγικών, αντικοινωνικών και αντεθνικών, μνημονιακών δεδομένων.

 

2.Aπό τις 21/8/2018 μέχρι και σήμερα , είχαμε αλλαγές στη φορολόγηση των πολιτών και τι μας περιμένει το 2019 σε επίπεδο φόρων;

Οι εξαγγελεθείσες μειώσεις στον ΦΠΑ, στον φόρο επιχειρήσεων κ.λπ., καθώς και μειώσεις στις εισφορές, είναι ανεπαίσθητες. Γίνονται για προεκλογικούς λόγους και δεν μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην οικονομία, πολύ περισσότερο που η τραπεζική χρηματοδότηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Σημειωτέον ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιωθεί επανειλημμένως και έχουν παντελώς αφελληνιστεί ως προς τη Διοίκησή τους ώστε να μπορούν βάσιμα να μιλούμε για ανυπαρξία εθνικής αποταμίευσης που βρίσκεται στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών.

 

3.Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον πρώτο μήνα του νέου έτους δείχνει πως υπάρχει οικονομική ανάκαμψη;

Πρόκειται περί μιας συμβολικής προεκλογικής εξαγγελίας για να φανεί ότι κάτι κινείται στον καθημαγμένο ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η αύξηση ολίγων ευρώ κατά μήνα αλλά η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με ελεύθερες διαπραγματεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από τον υπουργό, η αποκατάσταση της πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας και όχι ο κατακερματισμός της στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που τείνουν να καταστούν το κύριο εργασιακό σύστημα δημιουργώντας το νέο πρεκαριάτο (τους φτωχούς εργαζομένους) που εξασφαλίζουν μόνο το καθημερινό τους φαγητό.

 

4.Θα έχουμε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ;

Ήδη εξαγγέλθηκαν κάποιες στοχευμένες μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων που δεν επηρεάζουν όμως το συνολικώς εισπραττόμενο ποσό που προσδιόρισαν οι δανειστές. Επομένως πρόκειται περί μικρής εσωτερικής ανακατανομής των βαρών και όχι περί γενικής (έστω και ελαφράς) ανακούφισης των ιδιοκτητών ακινήτων, οι πλειστηριασμοί επί των οποίων θα πολλαπλασιαστούν κατά τους υπολογισμούς των αρμοδίων αρχών και λόγω χρεών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία και λόγω δανείων από τις Τράπεζες και λόγω εγγυήσεων από συγγενείς και φίλους. –

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *