Πολυτεχνείο 45 χρόνια μετά

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ

     ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

 

17/11/2018

 

Ενότητα του λαού και αντίσταση

στην καθολική απαξίωση της χώρας

από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 

 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου προ 45 ετών αποτέλεσε μια μοναδική έξαρση της εθνικής και κοινωνικής αγωνίας τού ανθού τής πανεπιστημιακής νιότης.

Και μπορεί μεν σήμερα μεγάλο μέρος τής σπουδαγμένης νεολαίας μας να έχει μεταναστεύσει λόγω μνημονιακών πολιτικών, -φαινόμενο που εξασθενεί τις αντιδράσεις τού λαού μας απέναντι στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ετερονομία που επιβλήθηκε στη χώρα-, η Ελλάδα όμως δεν παύει να αντλεί από τις αστείρευτες εθνικές της δυνάμεις κουράγιο, δύναμη και αποφασιστικότητα ώστε να ανακτήσει και πάλι τη θεσμική της κυριαρχία και αξιοπρέπεια.

Η σημερινή επέτειος συμπίπτει με τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας, τον πολλαπλασιασμό των πλειστηριασμών τής οικογενειακής και προγονικής περιουσίας, την υποθήκευση των σπουδαιότερων δημιουργημάτων τού πολιτισμού τής φυλής στο υπερΤαμείο προς εξασφάλιση των δόσεων στους δανειστές, την εσπευσμένη και κατά τις υποδείξεις των ισχυρών του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης αποδοχή τού ανιστόρητου ισχυρισμού για την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας μέσω της εθνομηδενιστικής Συμφωνίας των Πρεσπών…

Συμπίπτει όμως και με τον ανοικτό, πλέον, πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας. Οι πρώτες αψιμαχίες ήδη σημειώθηκαν με τις ερήμην τής Ιεραρχίας προ-συμφωνίες για την εκκλησιαστική περιουσία και την εργασιακή, μισθολογική και ασφαλιστική κατάσταση των κληρικών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί, μέσα σε ένα κλίμα παρωχημένου και ετεροχρονισμένου νεοφιλελεύθερου παροξυσμού, να υποβαθμίσει τον ρόλο τής Εκκλησίας και την πνευματική και υλική της προσφορά στη γέννηση του νέου ελληνικού κράτους και της εθνικής μας ταυτότητας.

Στο όνομα μιας «απελευθερωμένης» από εθνικά χαρακτηριστικά κοινωνίας, προσπαθεί με άγνοια και ιδεοληψία να εξαλείψει τα κύρια στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας, τώρα που όλα τα ευρωπαϊκά έθνη (ακόμη και τα ισχυρότερα, αλλά και αυτά που θεωρούνται ως πρωτοπορία στον πολιτικό διαφωτισμό) ανασυγκροτούνται στη βάση των πάγιων χαρακτηριστικών τους ταυτοτήτων για να αποφύγουν τη διάλυση και τον «χυλό»-ρευστοποίηση τής νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Έτσι, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της, γίνεται μηχανισμός εξυπηρέτησης ενός ΑΠΟεθνοποιημένου νεοφιλελεύθερου ιμπεριαλισμού που εν τέλει έχει αρχίσει να καταργεί τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.

Γι’αυτό η επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει να οδηγήσει σε μια νέα εγρήγορση και αφύπνιση των καθημαγμένων από τις πολιτικές των Μνημονίων συνειδήσεων των Ελλήνων.

Και επειδή η κρίση κυβέρνησης και Εκκλησίας φαίνεται ότι θα διαρκέσει, χρήσιμο είναι την ημέρα του Πολυτεχνείου να θυμηθούμε τη μορφή τού τότε Αρχιμανδρίτη και καθηγητή Πανεπιστημίου Αναστάσιου Γιαννουλάτου, νυν Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, αλλά και του αδικοσκοτωμένου φίλου και συγκάτοικου αείμνηστου Τιμόθεου Λαγουδάκη, τελειόφοιτου φοιτητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, από την Ιερά Μονή Αρκαδίου Κρήτης, ιεροδιακόνου στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων.

Και οι δύο με μεγάλη αυταπάρνηση ενίσχυσαν πολυτρόπως τους φοιτητές στη Νομική Σχολή και το Πολυτεχνείο, ο δεύτερος μάλιστα ήταν ο πρώτος που σήκωσε τη σημαία τής αντίστασης στα προπύλαια του Πανεπιστημίου διαμαρτυρόμενος για την παραποίηση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Γι’αυτό και η χούντα, λίγο χρόνο μετά, ματαίωσε την τελευταία στιγμή τη χειροτονία του σε Αρχιμανδρίτη αποκλείοντας με μηχανοκίνητα οχήματα την είσοδο των Μητροπολιτών στον ιερό Ναό.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *