Οι πολίτες εγκαταλείπουν τη «βρώμικη Αριστερά» («dirty left»)

 

1.Η επιστροφή των «προσφύγων»

Η μαζική προσέλευση των πολιτών στη διαδικασία επιλογής ηγέτη της Κεντροαριστεράς, την περασμένη Κυριακή, αποτελεί την απαρχή των νέων πολιτικών εξελίξεων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πολιτικός χρόνος του τρίτου και του τέταρτου συμπληρωματικού Μνημονίου (ν. 4472/2017) έδωσε στην κοινωνία πολλά σαφή και κατηγορηματικά στοιχεία, δηλωτικά τής πραγματικής ιδεολογίας, των δυνατοτήτων και των προθέσεων καθεμιάς πολιτικής δύναμης.

Οι συγκρίσεις συνεπώς είναι προφανείς και αναπόφευκτες. Το πρώτο κύμα απόρριψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκδηλώθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Εκατοντάδες χιλιάδες ενεργοί και προοδευτικοί πολίτες απέρριψαν τη νομιμοποίηση του τρίτου γενικευμένου και ανακεφαλαιωτικού Μνημονίου (ν. 4336/2015) και -μην έχοντας πολιτικό σχηματισμό που να τους εκφράζει- προτίμησαν την αποχή, η οποία ανήλθε σε πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά χρονικά ύψη (44,1% η αποχή και 2,45% άκυρα και λευκά). Έτσι τα ποσοστά των κομμάτων σχεδόν διπλασιάστηκαν στην καταμέτρηση επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Η δεύτερη μεγάλη αποξένωση των επισκεπτών-ψηφοφόρων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώθηκε σταδιακά κατά την εφαρμογή τής σκληρής μνημονιακής πολιτικής που είναι ένα μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικής πολιτικής «βικτωριανού τύπου» («επιδοματοποίηση» μισθών-συντάξεων, «συσσιτιοποίηση» οικογενειακού βίου, μαζική μετανάστευση νέων επιστημόνων).

Με τις πολιτικές του τρίτου Μνημονίου στην πλήρη εξέλιξή τους και με αφορμή τις εκλογές στην Κεντροαριστερά, η σταδιακή αυτή αποχώρηση των «πολιτικών» προσφύγων άρχισε να λαμβάνει τον χαρακτήρα της επιστροφής στη μητρική πολιτική οικογένεια. Οι πολίτες αρχίζουν και αναγνωρίζουν το αληθινό πρόσωπο των πολιτικών προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ του 3-4%, τα οποία αποδείχθηκαν (καθ’ομολογία πλέον όλων των ευρωπαίων και των εκπροσώπων της τριαρχίας των δανειστών) ως τα πιο πιστά στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών

Όταν οι κ.κ. Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και πολλοί άλλοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και κάνουν έκκληση για την εξάντληση της κοινοβουλευτικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης, τότε είναι εύλογο οι προοδευτικοί -και ανεκτικοί μέχρι πρότινος- πολίτες να τοποθετούν την κυβέρνηση αυτή, παρά τις θεωρητικές αυτοαναφορές της, δεξιότερα των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου.

Και αφού απέρριψαν αυτές τις κυβερνήσεις λόγω μνημονιακών-νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είναι αυτονόητο, όχι μόνο να αισθάνονται συναισθηματικά προδομένοι, αλλά και να κρίνουν (βάσει των εφαρμοζομένων μέτρων) τον ιδεολογικό βαθμό-απόχρωση της σημερινής κυβέρνησης ως δεξιότερης και πλέον νεοφιλελεύθερης των προηγουμένων. Με την πρώτη αφορμή, εκδηλώνουν ψήφο αποστροφής και απόρριψης τής προσέγγισης στη σημερινή κυβέρνηση, αποενοχοποιώντας, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές των μητρικών τους κομμάτων. Κι αυτό παρότι η καταιγιστική μνημονιακή δημοσιολογία καλά κρατεί και πιέζει για τη γρήγορη ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος που θα επισφραγίσει τη μετάπτωση της χώρας μας σε δευτερεύουσα-συμπληρωματική οικονομία και κοινωνία εν σχέσει με αυτές της Κεντρικής Ευρώπης.

 

 

2.Η μετάπτωση της χώρας

Η μετάπτωση αυτή με «εργαλεία» τις πολλές εκατοντάδες μνημονιακών νόμων που θα …συντροφεύουν πλέον τη ζωή των Ελλήνων (όσων κατοικούν στη μητέρα πατρίδα) οριστικοποιείται με τα μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η καταστροφή των εργασιακών σχέσεων με προέχον (πλέον) σύστημα αυτό της επισφαλούς, μερικής, εκ περιτροπής κ.λπ. εργασίας των νέων με μισθούς 350-400 ευρώ (“working poors”), οι χαμηλές πλέον εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η ουσιαστική κατάργηση του μικρο-ιδιοκτητικού τρόπου παραγωγής, η εξαΰλωση της οικογενειακής περιουσίας, οι με ραγδαίους ρυθμούς αυξανόμενες αποποιήσεις των στοιχείων τής οικογενειακής εστίας από τους νέους είλωτες, ανέργους και ξενιτεμένους, η παράδοση-ρευστοποίηση των στοιχείων του υλικού και άυλου διαχρονικού πλούτου της πατρίδας και η ένταξή τους στην οικονομική και αναπτυξιακή λογική ανταγωνιστικών προς την ελληνική οικονομιών κ.λπ., συγκροτούν ένα νέο πλέγμα καταστροφικών αντικοινωνικών και εθνοκτόνων πολιτικών που ολοκληρώνουν τη διαδικασία της μετάπτωσης.

Η Ελλάδα, με τις μνημονιακές πολιτικές, διολισθαίνει στην περιφερειακή ζώνη της ΟΝΕ όπου, όχι μόνο δεν ισχύει το λεγόμενο «κοινωνικό κεκτημένο» της Ευρώπης, αλλ’απεναντίας, με τη διαρκή ρήτρα της εσωτερικής ανταγωνιστικής υποτίμησης, ματαιώνει κάθε αναγεννητική προσπάθεια για ανεξάρτητο οικονομικό και πολιτικό προσδιορισμό στο μέλλον.

 

 

3.Η νέα κοινωνία «βικτωριανού τύπου»

Επομένως, δεν υπάρχει έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά μόνιμη εγκαταβίωση της χώρας στο σκληρό μνημονιακό οικοδόμημα που τώρα ολοκληρώνεται, με τη μικρή όμως διαφορά ότι προς …επιτήρηση των Ελλήνων θα προσληφθούν και νέοι «φύλακες» δηλαδή στην τριαρχία των δανειστών θα προστεθούν και οι λεγόμενες «αγορές κεφαλαίου» που και πληρέστερη επιτήρηση υλοποιούν και περισσότερα κέρδη αποκομίζουν!!

Και αν στο μέλλον υπάρξει απόπειρα απόδρασης από το «σιδηρούν» μνημονιακό οικοδόμημα, τότε θα επιτεθούν με νέα σφοδρότητα από αυτήν του 2009-2010. Γι’αυτό και αποτελεί πρωτοφανή ύβρη για την ιστορία του ελληνικού λαού να λέγεται ότι μετά το πέρας του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, θα εξέλθουμε των Μνημονίων!

Προεόρτια άλλωστε αυτής της απατηλής εξαγγελίας που διαπερνά όλο το μνημονιακό τόξο είναι και οι προχθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ενώ όλα μέσα στη χώρα καταστρέφονται, υποβαθμίζονται, εκπλειστηριάζονται και ρευστοποιούνται, θα διανέμονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με το πρότυπο του «βικτωριανού κοινωνικού κράτους», διάφορα ψίχουλα-επιδόματα για τη συντήρηση των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων σε καθεστώς φτώχειας. Τα λαϊκά αυτά στρώματα πυκνώνουν με ραγδαίους ρυθμούς με τους απόκληρους του μικρο-ιδιοκτητικού τρόπου παραγωγής που αποτελεί και την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Ως εκ τούτου, οι αξιοπρεπείς και Όρθιοι ακόμη Έλληνες οφείλουν να απορρίψουν το ζοφερό αυτό μέλλον που η ολοκλήρωση των Μνημονίων επιφυλάσσει για την ελληνική πατρίδα και την κοινωνία μας.

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *