ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.

9/3/2017

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ !

 

ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!

 

Ο λαός οφείλει να επαγρυπνεί!

 

 

Όταν προ τετραετίας περίπου η κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η ΕΝΥΠΕΚΚ εξέφρασε την άποψη ότι, υπό το καθεστώς της πλήρους ετερονομίας του λαού και της Πολιτείας με την επιβολή των Μνημονίων, δεν νοείται ένα τέτοιο εγχείρημα από τη δέσμια στους δανειστές νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Γιατί είναι προφανές ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, θα ήταν η συνταγματοποίηση του Μνημονίου, δηλαδή η άρση πολλών ελευθεριών και εγγυήσεων του Συντάγματος και η αντικατάστασή τους από υπαγορευμένες μνημονιακές προσαρμογές.

Με συνεντεύξεις και άρθρα μας τονίσαμε μάλιστα ότι Συνταγματική Αναθεώρηση επιβάλλεται όταν ο λαϊκός παράγοντας είναι σε εγρήγορση και τα Κινήματα βρίσκονται σε έξαρση και όταν αναπτύσσονται νέες και δυναμικές παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις του λαού και του έθνους, που ασφυκτιούν εντός των παρωχημένων συνταγματικών ρυθμίσεων. Τότε η συντεταγμένη λειτουργία του Δρώντος Λαού οφείλει να συνταγματοποιήσει το κοινωνικό γίγνεσθαι και να ευνοήσει με διορατικό τρόπο την επέλευση των νέων ανώτερων και επωφελών για τον λαό οικονομικών και κοινωνικών συναρτήσεων του μέλλοντος.

Την άποψή μας αυτή είχε συμμεριστεί και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ που απέρριπτε την ιδέα της Συνταγματικής Αναθεώρησης υπό το καθεστώς των Μνημονίων!

Τώρα όμως που:

-η χώρα εισέρχεται στα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα και δομικά πλαίσια του Μνημονίου, που ευφημιστικά ονομάζονται «μεταρρυθμίσεις», με τα οποία ρευστοποιείται ο διαχρονικός άυλος και υλικός πλούτος της πατρίδας,

-καταστρέφεται το Κοινωνικό Κράτος,

-διαλύεται η συνάρτηση Εργασιακού-Ασφαλιστικού,

-αποδομείται ο πανάρχαιος μικρο-ιδιοκτητικός τρόπος παραγωγής,

-απορφανίζεται η χώρα από τους μορφωμένους και προσοντούχους νέους της και

-η νομοθετική λειτουργία έχει παντελώς μεταβληθεί σε μηχανισμό παραγωγής εφαρμοστικών νόμων υπαγορευμένων από τους δανειστές,

η κυβέρνηση πλέον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε άρδην γνώμη!

Μέχρι σήμερα έχει εξαγγείλει τουλάχιστον τρεις φορές ριζική Συνταγματική Αναθεώρηση!

Κατήρτισε μάλιστα και Επιτροπή Διαλόγου που θα συντονίσει τη σχετική συζήτηση προτού ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία!

Είναι προφανές ότι, αν προ τετραετίας ίσχυαν οι λόγοι απόρριψης του εγχειρήματος, σήμερα κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι δυνατόν να το διανοηθεί!!

Όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να διατηρήσει το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και αδυνατεί να κάνει έστω και την παραμικρή χειρονομία φιλανθρωπίας προς τους απόκληρους, είναι αδιανόητο να επιχειρεί το μείζον, δηλαδή την αυτόνομη αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της ζωής των Ελλήνων για το μέλλον!

Επομένως, εάν αυτή η εξαγγελία δεν είναι κίνηση εντυπωσιασμού και προσωρινής απόσπασης του δημοσίου ενδιαφέροντος από τα φλέγοντα ζητήματα, τότε είναι ένα διάβημα ονείρωξης και αυταπάτης που όμως ενέχει και την πονηρία να εμφανίσει τη μνημονιακή ζωή ως «κανονικότητα» που επιτρέπει δήθεν την πρωτογενή και αυτόνομη συνταγματική επαναθέσμιση.

Από τα μισόλογα που εκφράζονται από κυβερνητικά χείλη είναι προφανές ότι πολλά από τα ερωτήματα που θα τεθούν στους πολίτες άπτονται της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, σημαντικό τμήμα της οποίας αποδέχεται ολόκληρο το μνημονιακό τόξο.

Είναι όμως βέβαιο ότι οι πολίτες, οι άνεργοι, οι …ευέλικτα απασχολούμενοι και οι καθημαγμένοι συνταξιούχοι, πολύ δε περισσότερο οι νέοι που απόδιωξε η «μητριά» πατρίδα, δεν πρόκειται να συγκινηθούν και να μετάσχουν σε παρόμοια αίολα εγχειρήματα και θα αρνηθούν τον προσχηματικό διάλογο που μόνο σε αφαίρεση δικαιωμάτων τους είναι δυνατόν να καταλήξει!

Το ζήτημα άλλωστε το επέλυσε με επιγραμματικό και κατηγορηματικό λόγο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προ ημερών (23-2-2017) στο Ευρωκοινοβούλιο. Απαντώντας με επιστολή του σε αίτημα δύο μελών του Ευρωκοινοβουλίου (κυρίες Μαρία Χοάο Ροντρίγκεζ από την Πορτογαλία και Γιούτα Στέινρουκ από τη Γερμανία), που ζητούσαν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ»(!!)

Σε άλλο σημείο της επιστολής του στις δύο ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας ανέφερε επίσης ότι: «Όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα»!!

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι ο λαός θα εισπράξει την πολιτική αυτή εξαγγελία με την ανάλογη περιφρόνηση. Πρέπει όμως να γρηγορεί και να μην επαναπαύεται στις δυσκολίες επιβολής του νέου μνημονιακού Συντάγματος από το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό, αλλά να αξιώσει την απόσυρση της πρότασης ως προφανούς πολιτειακής και δημοκρατικής ασέβειας, αφού -όπως προαναφέρθηκε- δεν υπάρχουν οι όροι αυτονομίας του κοινωνικού μας σχηματισμού ώστε να προβεί στη διαπίστωση της αναγκαιότητας ή όχι ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ, μένοντας πιστή στην άποψη που και προ τετραετίας εξέφρασε, περιμένει την εποχή της απελευθέρωσης από τα δεσμά του Μνημονίου ώστε οι πολίτες με ελευθερία, αυτονομία και δημοκρατική συνείδηση να επιλέξουν (εάν το θελήσουν) το νέο δημοκρατικό συνταγματικό πλαίσιο που θα θωρακίσει τα ατομικά, συλλογικά, κοινωνικά και εθνικά του δικαιώματα από κάθε άλλη ετερόνομη μνημονιακή απειλή.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *