ΕΝΥΠΕΚΚ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ
Αθήνα 7-9-2016
Η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ, θέλοντας να βοηθήσει όλους τους απόμαχους της εργασίας, όλους τους συνταξιούχους της χώρας μας, που πλήττονται από την όλο και σκληρότερη μνημονιακή πολιτική, δίνει στη δημοσιότητα “ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ” που πρέπει να καταθέσουν στο Ασφαλιστικό τους Ταμείο/Οργανισμό ΟΛΟΙ οι συνταξιούχοι που υπέστησαν μείωση στη σύνταξή τους από τον Αύγουστο του 2016 και μετά.

 

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ (συμπληρώνουμε το όνομα του Ταμείου που καταβάλλει τη σύνταξη)

Του ……………..(ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου) του …………… (πατρώνυμο) και της ………. (μητρώνυμο), συνταξιούχου του Ταμείου σας με ΑΜΚΑ ……. (αριθμός ΑΜΚΑ), κατοίκου ……… (οδός, αριθμός, ΤΚ, πόλη), τηλέφωνο ………………….

——————————–

Είμαι συνταξιούχος του Ταμείου σας και λαμβάνω σύνταξη …….. (γήρατος/αναπηρίας/θανάτου/χηρείας κλπ), έχοντας υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από ……………. (ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης).

Η σύνταξή μου μέχρι πρόσφατα ανερχόταν στο ποσό των ………. ευρώ. Ξαφνικά στις ……… (2/8/2016 ή 2/9/2016 ή 2/10/2016) μού απονεμήθηκε επικουρική σύνταξη συνολικού ύψους ……….. ευρώ.

Επειδή καμία σχετική διοικητική πράξη δεν μου κοινοποιήθηκε, προφανώς η μείωση της επικουρικής μου σύνταξης έγινε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016 και τις κατ’εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις.

Όμως η παραπάνω μείωση είναι παράνομη για τους παρακάτω λόγους:

 1. Οι διατάξεις του Ν. 4387/2016 που προβλέπουν μείωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων (μείωση που προστίθεται σε σωρεία μειώσεων που έχουν ήδη υποστεί οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια κατά αντισυνταγματικό τρόπο, όπως έχει ήδη νομολογηθεί), αντίκεινται σε διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος (εθνικές και υπερεθνικές) και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστούν.

 2. Σε κάθε περίπτωση η μείωση που μου έχει ήδη επιβληθεί -και μάλιστα αναδρομικά- δεν συνιστά ορθή εφαρμογή ούτε του Ν. 4387/2016.

 3. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν. 4387/2016, οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις προβλέπεται πως «αναπροσαρμόζονται» κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο αυτό και την κατ΄εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα σχετική Υπουργική Απόφαση.

 4. Μέχρι σήμερα καμία πράξη αναπροσαρμογής τής σύνταξής μου δεν έχει εκδοθεί (πολύ περισσότερο κοινοποιηθεί σε εμένα), επομένως, ακόμη κι αν η διάταξη του άρθρου 96 Ν.4387/2016 ήταν σύμφωνη με διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος, και πάλι μέχρι την έκδοση πράξης αναπροσαρμογής σύνταξης δεν είναι δυνατή η επιβολή σε εμένα οποιασδήποτε μείωσης.

 5. Επιπροσθέτως, η μη έκδοση της πράξης αναπροσαρμογής, εκτός του ότι παραβιάζει τον νόμο και τη συνταγματική αρχή της διαφάνειας, εισάγει και ανεπίτρεπτους περιορισμούς ακόμη και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου

Ζ Η Τ Ω

Να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξης μου τουλάχιστον στο ύψος που αυτή καταβαλλόταν μέχρι τον Ιούνιο 2016 (με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου ως προς τις παράνομες περικοπές που είχαν ήδη επιβληθεί μέχρι τότε).

Να μου καταβληθεί το ποσό που παράνομα παρακρατήθηκε κατά την καταβολή της σύνταξης μου κατά το μήνα ………. (μήνας μείωσης).

Να μου γνωστοποιηθεί εγγράφως για ποιον λόγο μού καταβλήθηκε μειωμένη σύνταξη και πως υπολογίστηκε η παράνομη αυτή μείωση.

Αθήνα …………….2016

Ο αιτών

(ή Ο πληρεξούσιος δικηγόρος)

17 σχόλια στο “ΕΝΥΠΕΚΚ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

 1. Αν θελήσουμε να υποβάλουμε ηλεκτρονικά την αίτηση,δεν μπορεί να μπει ολόκληρο το κείμενο το οποίο βάζετε, στο χώρο που μας διατίθεται,αυτός χωράει μόνον 4 γραμμές,οπότε τι κάνουμε;
  Ευχαριστώ.

  1. Προωθούμε τις ερωτήσεις σας στο δικηγορικό γραφείο. Παρακαλώ απευθυνθείτε τηλεφωνικά στα 210-3624503, 3627077, 3603340 ή ηλεκτρονικά στο μέιλ. Ευχαριστούμε.

 2. Τις αιτήσεις στα ταμεία που τις στέλνουμε;Σε πιο γραφείο; Αναλαμβάνει κάποιος δικηγόρος να τα διεκπεραίωσει;

  1. Όπως αναγράφεται στην αίτηση «ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Φ.Κ.Α. ή στο Υποκ/μα που υπάγεται ο συνταξιούχος».
   Για περαιτέρω πληροφορίες, στέλνετε mail στο γραφείο ή επικοινωνείτε τηλεφωνικά. Ευχαριστούμε.

 3. Παρακαλώ, σε ποιά υπηρεσία – e mail – πρέπει να σταλεί η αίτηση μου. Αφορά τις επιπλέον κρατήσεις που έγιναν στην επικουρική μου σύνταξη ΕΤΕΑΜ. Ευχαριστώ

 4. Τελικά, για έγκυρη ενημέρωση πρέπει να ανοίγουμε και να διαβάζουμε μόνο το site της ΕΝΙΠΕΚΚ. Σας ευχαριστούμε.

 5. Το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ που εχετε αναρτηση στις 7/9/2016 μεχρι ποτε μπορουμε να το καταθεσουμε???υπαρχει καταληκτικη ημερομηνια? Αφορα το ΜΤΠΥ και το ΤΕΑΔΥ???
  Ευχαριστω πολυ για την ενημερωση

 6. Καλημέρα σας, παρακαλώ γνωρίστε μου αν ως φορέας προτίθεστε, κατόπιν εξουσιοδοτήσεως, να καταθέσετε συνοδευτικές της ανωτέρω επιστολής προσφυγή.

  Ευχαριστώ

 7. 110 ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ τ ΤΕΑΥΕΚ 2/9/2016, ΑΠΟ 249 ΣΤΑ 139 ΕΥΡΩ .
  100 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΑΠΟ 238 ΣΤΑ 138
  (ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΤΗΣΙΩΣ 2.520).

 8. Τι έγινε με τις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ?

  Η Υπουργική Απόφαση 25909/470 του Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου με θέμα «Αναπροσαρμογή καταβαλλόμενων συντάξεων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1605, Τεύχος Β/7-6-2016 καθορίζει τον τρόπο επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ.
  Εκεί λοιπόν το Άρθρο 2 παράγραφος 1 καθορίζει ως «καταβαλλόμενες συντάξεις» το μικτό ποσό (πληρωτέο ποσό συν τη κράτηση φόρου) συν τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου της παρ. 13 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011, και των κρατήσεων υπέρ υγείας. Με άλλα λόγια θεωρεί ως καταβαλλόμενη σύνταξη την αρχικά απονεμηθείσα σύνταξη μείον τις περικοπές εκείνες που κρίθηκαν παράνομες από το ΣτΕ, και με αυτό τον τρόπο τις παγιώνει μεν χωρίς να εμφανίζονται πλέον.
  Αυτό το «καταβαλλόμενο ποσό» ορίζει η Υπουργική Απόφαση ότι επανυπολογίζονται.
  Στο άρθρο 2 παράγραφος 2 της Υ.Α. αναφέρει ότι αυτές οι συντάξεις επανυπολογίζονται με ένα Συντελεστή Επανυπολογισμού ΣΕ που χρησιμοποιεί τη μαθηματική σχέση ΣΕ=ARn/ARo, όπου ARn: 0,45% (Άρθρο 1) και ARο: Ετήσιο Ποσοστό Αναπλήρωσης έκαστης σύνταξης κάθε Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου του ΕΤΕΑ. Στη δε παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου προσδιορίζει ότι η νέα σύνταξη θα είναι το γινόμενο της «καταβαλλόμενης σύνταξης» επί του Συντελεστή Επανυπολογισμού ΣΕ. Δηλαδή ΔΕΝ πολλαπλασιάζεται η απονεμηθείσα αρχικά σύνταξη αλλά η «καταβαλλόμενη σύνταξη» η οποία όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι η αρχικώς απονεμηθείσα σύνταξη μείον τις περικοπές που κρίθηκαν από το ΣτΕ παράνομες και αντισυνταγματικές, και με αυτό τον τρόπο τις «νομιμοποιεί» χωρίς δυνατότητα διεκδίκησής των.
  Τίθεται λοιπόν το ερώτημα ποιό είναι αυτό το ARo για κάθε Ταμείο του ΕΤΕΑ? Το άρθρο 3 της Υ.Α. το ορίζει με 2 διαφορετικούς τρόπους.
  Στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της Υ.Α. αναφέρει:
  Όταν το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης (ARo) των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων ανά τομέα, ταμείο ή Κλάδο του ΕΤΕΑ προκύπτει από τις καταστατικές διατάξεις και αφορά όλες τις συντάξεις, αυτό προσδιορίζεται με τον ακόλουθο τύπο:
  ARo=AR*(1-a%).
  Όπου:
  AR: Ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, όπως προκύπτει από τις καταστατικές διατάξεις του κάθε τομέα, ταμείου ή κλάδου του ΕΤΕΑ και
  a%: Ποσοστό μείωσης έκαστης σύνταξης, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 4 της Υ.Α.
  Στο άρθρο 3 παράγραφος 2 της Υ.Α. αναφέρει:
  Ειδικά για τομείς, ταμεία ή κλάδους του ΕΤΕΑ, από τις καταστατικές διατάξεις των οποίων δεν προκύπτει ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, η διαδικασία υπολογισμού του Μέσου Ετήσιου Ποσοστού Αναπλήρωσης (ARo) πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των μηχανογραφημένων Μητρώων των επικουρικών συντάξεων ανά τομέα, ταμείο ή Κλάδο του ΕΤΕΑ.
  Σε αυτή την περίπτωση προσδιορίζεται το μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης των καταβαλλόμενων, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 2 της Υ.Α, συντάξεων γήρατος κάθε Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου του ΕΤΕΑ, το οποίο και αποτελεί το ποσοστό ARo κάθε Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου.
  Ο γενικός τύπος υπολογισμού του ARo κάθε σύνταξης είναι:
  ARo = Ρ / PS * Ys
  Όπου
  Ρ: καταβαλλόμενη σύνταξη γήρατος τομέα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 2 της Υ.Α.
  PS: συντάξιμες ασφαλιστέες αποδοχές υπολογισμού της σύνταξης του απονέμοντος Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου του ΕΤΕΑ
  YS: συνολικός αριθμός ετών ασφάλισης στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.
  Και εδώ είναι το ΜΕΓΑΛΟ κόλπο που έκαναν και οδήγησε σε τσεκούρωμα κατά 51% ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ τις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ)!
  1) Θεώρησαν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ καταστατικές διατάξεις στο ΕΤΕΑΜ από τις οποίες να προκύπτει ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, έτσι λοιπόν έπρεπε να προσδιοριστεί το ΜΕΣΟ Ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ARo για το ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ).
  Και όμως ΥΠΑΡΧΟΥΝ καταστατικές διατάξεις στο Καταστατικό του ΕΤΕΑΜ που καθορίζουν επακριβώς τον υπολογισμό των χορηγούμενων επικουρικών συντάξεων. Αυτές αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα 995 του 1980 «Περί εγκρίσεως του Καταστατικού του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ)», Άρθρο 4 όπως τροποποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 499 του 1984 «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 4 ΚΑΙ 7 ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ, ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ)», Άρθρο 1.
  Με βάση ΑΥΤΕΣ τις καταστατικές διατάξεις του ΕΤΕΑΜ η απονεμόμενη επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ δύναται άνετα να εκφραστεί με τη μαθηματική σχέση:
  Επικουρική Σύνταξη Γήρατος = (Ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη*25*9%)*(1+(Ασφαλιστική Κλάση-1)*12%)*(1+IF(Ένσημα<=7500;4%*(INT((Ένσημα-1500)/300));(4%*20+3%*INT((Ένσημα-7500)/300)))). Σημείωση: ΙΝΤ είναι η μαθηματική σχέση που μας δίνει το ακέραιο μέρος των ενσήμων διαιρούμενο δια του 300 σε έτη ασφάλισης.
  Με γνωστά τα ένσημά, την ασφαλιστική κλάση του συντάξιμου μισθού και το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη είναι εύκολο να υπολογιστεί η απονεμόμενη επικουρική σύνταξη. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από έναν απλό υπολογιστή και ένα υπολογιστικό πρόγραμμα όπως είναι το Excel
  Το δε ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης AR της επικουρικής σύνταξης είναι η διαίρεση της απονεμηθείσης επικουρικής σύνταξης δια του συντάξιμου μισθού και δια των ετών ασφάλισης, ήτοι:
  Ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης AR = Επικουρική Σύνταξη / (Συντάξιμες ασφαλιστέες αποδοχές υπολογισμού της σύνταξης * Έτη Ασφάλισης).
  Άρα είναι πολύ απλός ο υπολογισμός του ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης από τις καταστατικές διατάξεις. Αν ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, λένε ψέματα για να καλύψουν είτε τις αδυναμίες τους μηχανογραφικά είτε σκόπιμα για να τσεκουρώσουν τις επικουρικές συντάξεις. Συνεπώς δεν ισχύει ότι ΔΕΝ υφίστανται καταστατικές διατάξεις, αφού το ατομικό ποσοστό αναπλήρωσης προκύπτει μαθηματικά από τις καταστατικές διατάξεις του ΕΤΕΑΜ
  Το ποσοστό a% είναι το ποσοστό μείωσης ΕΚΑΣΤΗΣ σύνταξης που είναι η διαίρεση της διαφοράς της "καταβαλλόμενης σύνταξης" από την αρχική μεικτή επικουρική δια της αρχικά απονεμηθείσης (αρχική μεικτή επικουρική).
  Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορεί να προσδιοριστεί η κάθε νέα επικουρική σύνταξη.
  Παράδειγμα:
  Ασφαλιστική Κλάση: 28η, Μισθός Κλάσης: 2373,5, έτη ασφάλισης: 29 (8700 ένσημα).
  Απονεμηθείσα σύνταξη: 605,19 Ευρώ. Ετήσιο Ποσοστό αναπλήρωσης AR: 0,879230%
  "Καταβαλλόμενη σύνταξη": 348,31 Ευρώ (Μετά τις περικοπές που έχουν κριθεί παράνομες). Με βάση αυτό το ποσοστό μείωσης a% είναι (605,19-348,31)/605,19 = 42,45%. Άρα ARo=0,879230% * (1-42,45%)= 0,506% και συνεπώς ΣΕ=0,45%/0,506%= 0,88928.
  Με βάση τα παραπάνω η επανυπολογιζόμενη σύνταξη θα έπρεπε να είναι το γινόμενο της "καταβαλλόμενης σύνταξης" των 348,31 Ευρώ επί το Συντελεστή Επανυπολογισμού ΣΕ 0,88928, ήτοι 348,31 * 0,88928 = 309,74 Ευρώ

  2) Θεωρώντας λοιπόν ότι το τ. ΕΤΕΑΜ ΔΕΝ ΕΧΕΙ καταστατικές διατάξεις από τις οποίες να προκύπτει ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ακολούθησαν τις οδηγίες του άρθρου 3 παράγραφος 2 της Υ.Α. για τον προσδιορισμό του ΜΕΣΟΥ Ετήσιου Ποσοστού Αναπλήρωσης (ARo) του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ).
  Εδώ εφαρμόστηκε το δεύτερο κόλπο:
  'Υπολόγισαν" ότι το ΜΕΣΟ Ετήσιο Ποσοστό Αναπλήρωσης (ARo) για το ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) είναι 0,913347124293456%, χωρίς αυτό να διευκρινίζεται πώς προκύπτει. Μάλλον στατιστικά, χωρίς απόδειξη. Με βάση αυτό το αυθαίρετο ποσοστό ο Συντελεστής Επανυπολογισμού (ΣΕ) για το ΕΤΕΑ(τ. ΕΤΕΑΜ) προκύπτει από τη διαίρεση του 0,45% διά του 0,913347124293456%. Αυτό μας δίνει Συντελεστή Επανυπολογισμού ΣΕ = 0,49269329 δηλαδή η νέα σύνταξη μειούμενη κατά 50,7%! για ΟΛΕΣ τις επικουρικές. Με αυτό το Συντελεστή επανυπολόγισαν ΟΛΕΣ τις επικουρικές συντάξεις πολλαπλασιάζοντας ΟΧΙ το αρχικό ποσό της επικουρικής σύνταξης ΑΛΛΑ αυτό που η Υ.Α. θεωρεί ως "καταβαλλόμενη σύνταξη" που είναι η αρχική ΜΕΙΟΝ τις κριθείσες ως παράνομες και αντισυνταγματικές από το ΣτΕ περικοπές. Αποτέλεσμα: Συμπερίληψη των παράνομων περικοπών στη νέα επικουρική σύνταξη.

  Παράδειγμα (Για τον ίδιο ασφαλισμένο όπως παραπάνω):
  Ασφαλιστική Κλάση: 28η, Μισθός Κλάσης: 2373,5, έτη ασφάλισης: 29 (8700 ένσημα).
  Απονεμηθείσα σύνταξη: 605,19 Ευρώ. Ετήσιο Ποσοστό αναπλήρωσης AR: 0,879230%
  "Καταβαλλόμενη σύνταξη": 348,31 Ευρώ (Μετά τις περικοπές που έχουν κριθεί παράνομες). Με βάση αυτό το αυθαίρετα προσδιορισμένο ΜΕΣΟ Ετήσιο Ποσοστό Αναπλήρωσης (ARo) για το ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) και τον εξ αυτού υπολογιζόμενο Συντελεστή Επανυπολογισμού ΣΕ = 0,49269329 έχουμε:
  Με βάση τα παραπάνω η επανυπολογιζόμενη σύνταξη έγινε με βάση το γινόμενο της "καταβαλλόμενης σύνταξης" των 348,31 Ευρώ επί το Συντελεστή Επανυπολογισμού ΣΕ 0,49269329, ήτοι 348,31 * 0,49269329 = 171,61 Ευρώ!
  ΑΥΤΗ είναι η μέθοδος που ακολούθησε το ΕΤΕΑ

  Αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ το κόλπο του αυθαίρετου καθορισμού του ΜΕΣΟΥ ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης στο 0,913347124293456%. Το άρθρο 3 παράγραφος 2 της Υ.Α. αναφέρει για καθορισμό του ΜΕΣΟΥ ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης ΟΧΙ με βάση τις αρχικές απονεμηθείσες επικουρικές συντάξεις ΑΛΛΑ τις "καταβαλλόμενες συντάξεις", τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες ασφαλιστέες αποδοχές υπολογισμού της σύνταξης του απονέμοντος Τομέα, Ταμείου ή Κλάδου του ΕΤΕΑ.
  Αν εγένετο καταχρηστικά αποδεκτό ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ καταστατικές διατάξεις στο ΕΤΕΑΜ από τις οποίες να προκύπτει ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης (κάτι που ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ), και θα έπρεπε να ακολουθείτο αυτός ο κανόνας (δηλαδή η παράγραφος 2 του άρθρου 3 της Υ.Α.) τότε το ΜΕΣΟ ετήσιο ποσοστό αναπλήρωση θα καθορίζετο στο ARo = 0,700468%. Με βάση αυτό ο Συντελεστής Επανυπολογισμού θα προσδιορίζετο σε ΣΕ = 0,45%/0,700468% = 0,64243 ήτοι μείωση κατά 35,7% των "καταβαλλόμενων συντάξεων" και ΟΧΙ κατά 50,7%.
  Ας επαναλάβουμε τον υπολογισμό για τον ίδιο Ασφαλισμένο του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ):

  Παράδειγμα (Για τον ίδιο Ασφαλισμένο όπως παραπάνω):
  Ασφαλιστική Κλάση: 28η, Μισθός Κλάσης: 2373,5, έτη ασφάλισης: 29 (8700 ένσημα).
  Απονεμηθείσα σύνταξη: 605,19 Ευρώ. Ετήσιο Ποσοστό αναπλήρωσης AR: 0,879230%
  "Καταβαλλόμενη σύνταξη": 348,31 Ευρώ (Μετά τις περικοπές που έχουν κριθεί παράνομες). Αν δεχτούμε τον αυθαίρετο προσδιορισμό του ΜΕΣΟΥ Ετήσιου Ποσοστού Αναπλήρωσης (ARo) για το ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) στο ARo = 0,700468% (προσδιορίζεται ως μέσος όρος ΟΛΩΝ των συνδυασμών απονομής επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) και τον εξ αυτού υπολογιζόμενο Συντελεστή Επανυπολογισμού ΣΕ = 0,64243 έχουμε:
  Με βάση τα παραπάνω η επανυπολογιζόμενη σύνταξη θα εγένετο έγινε με βάση το γινόμενο της "καταβαλλόμενης σύνταξης" των 348,31 Ευρώ επί το Συντελεστή Επανυπολογισμού ΣΕ 0,64243, ήτοι 348,31 * 0,64243 = 223,76 Ευρώ.

  Είναι ξεκάθαρο ότι αποφάσισαν να κάνουν τους υπολογισμούς με τον ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΟ τρόπο για τους Ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ (τ.ΕΤΕΑΜ)., οδηγώντας τους σε φοβερές περικοπές.
  Να σημειωθεί ότι ένας ΝΕΟΣ Ασφαλισμένος που θα υποβάλλει αίτηση τώρα με τα ΙΔΙΑ ακριβώς δεδομένα, και η επικουρική του σύνταξή θα υπολογιστεί με τον νέο ασφαλιστικό Νόμο 4387/2016 θα λάβει σύνταξη ως ακολούθως:

  Παράδειγμα (Για τον ίδιο ασφαλισμένο όπως παραπάνω):
  Ασφαλιστική Κλάση: 28η, Μισθός Κλάσης: 2373,5, έτη ασφάλισης: 29 (8700 ένσημα).
  Επικουρική σύνταξη = Μισθός Κλάσης (2373,5 Ευρώ) * 29 έτη * 0,45% = 309,74 Ευρώ!

  Δηλαδή ΟΛΕΣ οι επανυπολογισθείσες συντάξεις θα είναι ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ από εκείνες που θα απονείμει ο Νέος Ασφαλιστικός Νόμος 4387/2016.
  Αυτό δεν είναι ΝΟΜΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΗΘΙΚΑ απαράδεκτο?

 9. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΙΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.

  Ευχαριστώ πολύ.

 10. Θα πρέπει και οι παλιοί συνταξιούχοι να έχουμε δικαίωμα με αίτηση μας να κριθούμε όπως οι νέοι συνταξιούχοι για την επικουρική σύνταξη .Από 567 αρχική 130

 11. Kαλησπέρα σας,
  Επιθυμώ να με ενημερώσετε σχετικά με τυχόν δαπάνες η οφειλές στην πορεία της διαδικασίας,για να συμπληρώσω την αίτηση μου και να ενημερώσω και άλλους ενδιαφερόμενους.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Με εκτίμηση

  Δέσποινα Μέλλου

 12. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κάνοντας κάποια έρευνα σχετικά με το λάθος στην περικοπή της επικουρικής μου κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2016 βρήκα ότι το λάθος (εξ επίτηδες) έγγειται στο τι ποσό χρησιμοποίησαν στην υπηρεσία επανυπολογισμού της επικουρικής ως συνταξιοδοτικό μισθό.Αντίθετα λοιπόν με αυτό που περιγράφεται στον νόμο (δλδ ο μέσος μισθός από το 2002 έως το 2015) αυτοί χρησιμοποίησαν το μίνιμοθμ που του έδινε το δικαίωμα να κάνουν επανυπολογισμό της επικουρική (1300) και να έχουν και το μάξιμουμ κέρδος (“ισως ο «εγκέφαλος πέρνει μπόνους) γιαυτό οι περισότερες περικοπές είναι ίσες (101 ευρω) μιλάω για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.Παρακαλώ ψάξτε το γιατί πρόκειτει για μεγάλη «κουτοπονηριά»
  Με εκτίμηση
  Νικόλαος Ξανθός
  Συνταξιούχος ΙΚΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *