ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ!!

Α

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

      ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

 

26/9/2016

 

 

ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ!!

Κυβέρνηση-δανειστές ευτελίζουν το Κοινοβούλιο!

«Νεοθατσερικό» αμόκ για νέους-αγρότες!

 

 

Κατατέθηκε πριν τρεις μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δις ευρώ.

Η μνημονιακή «συνταγή» που ακολουθείται σε σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση έρχεται σε πλήρη συνέχεια της προηγούμενης απαράδεκτης πρακτικής: Ακυρώστε τις μόνες θετικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016).

Έτσι έχουμε νέες αυξήσεις εισφορών στον κλάδο κύριας σύνταξης και περίθαλψης, κατάργηση της ευνοϊκής μεταβατικότητας (έκπτωση εισφορών) για νέους επιστήμονες και αγρότες και εκτόξευση του κόστους των πλασματικών ετών για όλους τους υποψήφιους νέους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα:

1)Αντί 15% έκπτωση στο ποσό για εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης, αν η πληρωμή γινόταν εφάπαξ, η έκπτωση καθορίζεται πλέον σε 2% για κάθε εξαγοράσιμο έτος. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση για όσους θα εξαγόραζαν π.χ. ένα-επτά χρόνια, αφού, αν πληρώσουν εφάπαξ, θα έχουν έκπτωση 2%-14%, αντί 15% που ίσχυε για όλους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3863/2010 όπως τροποποιήθηκε με το ν.3996/2011.

Έτσι η τελική επιβάρυνση θα αγγίξει και το 13% καθιστώντας την εξαγορά πλασματικών ετών απαγορευτική για τους υποψηφίους συνταξιούχους. Συνεπεία αυτού οι ασφαλισμένοι, λόγω έλλειψης ρευστού, θα αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερα χρόνια προκειμένου να μην κάνουν χρήση των πλασματικών ετών, αφού θα είναι πανάκριβη η εξαγορά τους. Εμμέσως λοιπόν θεσπίζεται αντικίνητρο για την συνταξιοδότηση προ του 67ου έτους της ηλικίας τους.

2)Επισπεύδεται για δύο (2) χρόνια νωρίτερα η αύξηση στο 6,95% της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ καθώς τίθεται σε ισχύ από 1/1/2017 και όχι από 1/1/2019, όπως προβλεπόταν ότι θα έφτανε σταδιακά.

Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 προέβλεπε κλιμακωτή αύξηση της εισφοράς στο 4,73% το 2017, στο 5,84% το 2018 και εν τέλει στο 6,95% από 1/1/2019. Προφανώς το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία του ΟΓΑ έφερε δυο χρόνια νωρίτερα την αύξηση.

Σύμφωνα άλλωστε με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπολογίζεται αύξηση εσόδων κατά 37,36 εκατ. ευρώ μόνο το 2017, 31,13 εκατ. το 2018 και 6,23 εκατ. για το 2019, που σημαίνει επιπλέον βάρη ύψους σχεδόν 75 εκατ. ευρώ, σε συνθήκες ακραίας ύφεσης για τον αγροτικό κόσμο.

3)Την ώρα που πάνω από 420.000 νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν την πατρίδα μας, μη δυνάμενοι να ανταπεξέλθουν στην μνημονιακή βαρβαρότητα (φαινόμενο «brain drain»), η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου που προέβλεπαν έκπτωση εισφορών για νέους επιστήμονες.

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου καταργείται η καταβολή μειωμένων εισφορών για υγειονομική περίθαλψη, για τα 5 πρώτα έτη ασφάλισης των υπαγόμενων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

4)Τέλος οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων (έως δέκα δωμάτια) σε περιοχές με λίγους κατοίκους, θα πληρώνουν από 1.1.2017 για περίθαλψη 20% του εισοδήματός τους αντί 14% που θα πλήρωναν. Η αύξηση στην επιβάρυνση αυτή αγγίζει το 50%.

Έμμεσα αποφασίστηκε η υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών, που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες και που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, στον συντελεστή 20% (δηλαδή τη «μεταφορά» τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ) όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλισή τους.

Τώρα ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης στον ΟΓΑ για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται σε Δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από περίπου 10.000 ευρώ. Η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος ασφάλισης λόγω εποχιακής λειτουργίας.

Συνολικά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που φορτώνει τα ελλείμματα από τη λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, την ύφεση και την ανεργία, στις πλάτες των ασφαλισμένων παραβλέποντας την απόλυτη ένδεια και την τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

 Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα.

Να σταματήσει την εισφοροεπιδρομή κατά των ασφαλισμένων, που οδηγεί σε νέο σπιράλ ύφεσης και να επαναδιαπραγματευθεί τις σκληρές μνημονιακές επιταγές των δανειστών για το Ασφαλιστικό προς όφελος της πατρίδας.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Ιστορικό Αναρτήσεων